Vállalkozás: Fellegi-Penyigei Szilvia - Just My Foodstyle
Szilvivel a stúdióban egy ügynökségi termékfotózáson futottunk össze és azonnal felkeltette az érdeklődésünket, ahogyan a konyhában található temérdek gyümölcs és kiegészítő között magabiztosan mozogva alkotott ínycsiklandó étel alkotásokat a fotózáshoz. Kíváncsiságunk nem hagyott alább és rövid egyeztetés után mesélt nekünk a food styling-ról.
Szilvi, hogyan és mikor kezdtél el foglalkozni a food stylinggal?
…
Mindig is szerettem alkotni, szerettem a kreatív tevékenységeket. Mikor megszülettek a gyerekeim, a konyha lett az én „játszóterem”, ahol kiélhettem a kreatív energiáimat. Elkezdtem autodidakta módon kitanulni a food styling szakmát, rengeteg külföldi videót, szakmai előadást hallgatva, majd átültetve a tanultakat gyakorlatba is. Folyton képzem magam, fontosnak tartom, hogy naprakész legyek a szakmámban, ismerjem a legújabb trendeket.
Hogyan képzeljünk el egy napod,, amikor stylingolsz egy megrendelőnek? Útnak indulsz egy bevásárlólistával?
…
A munka gyakorlatilag már akkor elkezdődik, mikor az ügyfél felkeres egy megbízással. A tényleges munkát (mikor konkrétan stylingolok) rengeteg egyeztetés, ötletelés, moodboard készítés előzi meg. Ha az ügyfél szeretné, akkor igen, az alapanyagokat is beszerzem, de többnyire a kiegészítők biztosításáért vagyok felelős. Persze itt is előfordul, hogy szükség van egy-két olyan tányérra-pohárra, amit még be kell szereznem, de bevallom, imádom a munkámnak ezt a részét is. Általában jó sok tányér, pohár, evőeszköz, stb. kell egy fotózáshoz/forgatáshoz, így a munka előtti nap a szortírozással, pakolással telik. Mikor dolgozom kb. 10-15 féle ételt kell stylingolnom. Ismernem kell melyik szín mihez illik, tudnom kell hangulatokat kifejezni food stylinggal, és ami a legfontosabb étvágygerjesztővé kell varázsolnom az ételeket.
Milyen típusú ügyfelekkel dolgozol, kik keresnek meg jellemzően?
…
Nincs egy bizonyos típusú ügyfél, akinek dolgozom, és pont ez az izgalmas a munkámban. Dolgoztam már gaszto magazinnak, receptkönyveken, reklámfilmen, online felületre, social media felületekre, de keresett már meg olyan ügyfél is, aki nem gasztro vonalon mozog, viszont szerette a stílusom.
Milyen szempontok számítanak, hogy egy igényes fotó vagy videó készüljön egy ételről?
…
Ez egy csapatmunka. Fontos, hogy ne csak a styling legyen hibátlan, hanem a fotós, videós is ismerje azokat a technikákat, amivel tökéletes lesz a végeredmény. Én is megszereztem a fotós szakmát, éppen azért, hogy ebből a szempontból is jobban átlássam a munkám. Az ételnél az egyik legfontosabb, a friss alapanyag! Az emberek először a szemükkel esznek és nekünk illatok, ízek nélkül kell elérnünk azt, hogy vonzóvá tegyük az ételt.
Hogyan dolgozol együtt ügyféllel, fotóssal? Van fix csapat, akivel együtt mozogsz, vagy alkalmazkodsz az ügyfél igényekhez?
…
Nincs fix csapat, akikkel együtt dolgozom, de előfordul, hogy a megrendelőkön keresztül többször is van szerencsém ugyanazzal a teammel együtt dolgozni. Természetesen igazodom az ügyfél igényeihez, de szerencsére eddig mindig olyan fotóssal, videóssal dolgoztam együtt, akivel megvolt a közös hang.
És a mindenkit foglalkoztató utolsó kérdésem, megeszitek a fotózás végén az ételeket?
…
Ez egy szuper kérdés! Helyzettől is függ, de igen, legtöbbször a stáb megeszi az ételeket. Szeretek természetes alapanyagokkal dolgozni, pont amiatt, hogy ehető legyen a végeredmény. Nyilván vannak olyan forgatások, ahol ez nem kivitelezhető, de éhes még senki nem marad egy ételfotózás,
forgatás után!
Vállalkozás: Fellegi-Penyigei Szilvia - Just My Foodstyle