Barion Pixel
Kosár

A kosár még üres
Hogyan pózolj a kamera előtt?
Ma már elengedhetetlen, hogy legyenek jó minőségű fotóink magunkról, legyen szó üzleti célokról vagy a magánéletünkről. Egy jó kép hatalmas önbizalmat tud adni, szavak nélkül közvetíti mindazt, amit magunkból meg akarunk mutatni. Éppen ezért a jól megválasztott póz nem csupán esztétikai kérdés, hanem egy kifejező eszköz is, amit érdemes tudatosan használni. Ebben a cikkünkben abban segítünk, hogy mire érdemes figyelned egy portré fotózás alkalmával.

A megfelelő környezet és hangulat


Még mielőtt belemerülnénk a konkrét pózolási tippekbe, a nulladik lépés a megfelelő hangulat megteremtése. A legjobb pózok természetességet sugallnak, ezt pedig akkor tudod a legkönnyebben elérni, ha te magad komfortosan érzed magad a fotózáson. A testbeszédeddel öntudatlanul is elárulod, ha feszengsz, például összeszorítod a kezed, felhúzod a vállaidat, stb. Ezért nulladik lépésként az alábbiakat javasoljuk:


  1. Válassz olyan fotóst, akivel jól megérted magad, egy hullámhosszon vagytok! A portré fotózás valójában szórakoztató időtöltés, egy olyan esemény, ami rólad szól. Ezért beszéld meg vele előre, milyen képekre vágysz, és azt is oszd meg vele, ha van olyan testrészed, amit bármi miatt nem kedvelsz, vagy van amit nem tartasz magadról előnyösnek, de azt is, ha valamit kifejezetten kedvelsz! 
  2. Szánj időt a megfelelő környezet megválasztására! Ha otthonosan érzed magad, könnyen fogsz tudni olyan pózokat felvenni, amiket alapvetően is magadénak érzel. A termeink kialakítása során fontos szempont volt, hogy olyan terek fogadjanak, amik letisztultak, természetesek, otthonosak - egyszóval, ahova öröm belépned. Apróságnak tűnik, de szintén sokat hozzá tud járulni a hangulathoz a zene. Nem gond, ha nem hozol magaddal hangfalat, tőlünk mindig tudsz kérni egyet.
  3. Tartsd szem előtt, mi a portré fotózás célja! Business portré készül? Ebben az esetben a professzionalitáson van a hangsúly, hogy a fotók átadják, milyen magabiztosak, kompetensek és hitelesek vagyunk. Ha magáncélra, önbizalom növelésképp készülnek a képek, veheted lazábbra, játékosabbra a fotózást. Itt van a legnagyobb tere annak, hogy kísérletezz és kifejezd önmagad.


A testtartás és tekintet


A megfelelő testtartás elengedhetetlen, ügyelj arra, hogy mindig egyenes legyen a hátad! Természetesen nem kell túlzásba esni, az nem jó, ha túl merev vagy, mert akkor elveszíted a természetességet. Ez a néhány konkrét tipp segíteni fog abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból.

  1. Lazítsd le a vállaidat, engedd le őket, akár tegyél egy pár vállkörzést, fejkörzést, hogy el tudd lazítani.
  2. Fordulj picit oldalasan: 45 fokos szögben fordulva állj a kamera elé, ez optikailag karcsúsít is.
  3. Döntsd a fejed! Egy enyhe fejdöntés finoman módosíthatja az arcvonásaidat. Érdemes többféleképp is megdöntened a fejed egymás után, kicsit jobbra, lejjebb, kicsit balra, feljebb, hogy később majd meg tudd nézni, mi is az amit a legelőnyösebbnek látsz vissza magadról. Figyelj arra, hogy emeld fel az állad. Ezáltal meg tudod nyújtani a nyakad.
  4. Játssz a tekinteteddel! Nézz a kamerába, oldalra, ki az ablakon, le a vállaidra, vissza a kamerába. Egy természetes mosoly, amely a szemünkben is tükröződik, vonzóvá és megközelíthetővé tesz minket. A természetes mosolyod elő tudod hívni azzal is, ha megpróbálsz felidézni egy szép vagy akár szórakoztató emléket. 
  5. +1 tipp: Gyakorolj otthon, a tükör előtt, ne a telefonoddal! A tükör előtt állva pontosan azt fogod látni, amit a fotósod is a portréfotózáson. Ha előre gyakorolod a pózokat, kikísérletezed mi az, ami tetszik neked, azzal jelentős időt spórolhattok a fotózás alatt.


Kezek és lábak

Ha eddig eljutottál, akkor most jön a finomhangolás!


Nézzük a kezeket!

  1. Próbáld meg mindig lazán tartani a kézfejeket, ne szorítsd össze az ujjaidat, ne rejtsd el őket.
  2. Tedd zsebre a kezed, játssz az öv tartójával! Ezek olyan természetes mozdulatok, amibe biztosan nem fogsz belebukni.
  3. Helyezd az egyik kezed a csípődre, a másikat pedig csak pihentesd a lábad mellett, vagy a combodon!
  4. Ruhaigazítás: régi trükk, de mindig működik! Csak igazítsd meg az inged, vagy a válladról legördülő ruhát. Ezek is szuper természetes pózokat eredményeznek.
  5. Mogyorótörés! Helyezd a két kezed magad elé, a derekad magasságában és finoman érintsd össze a hüvelyk- és mutatóujjaidat. Ez kicsit olyan, mintha mogyorót törnél, innen a név :) A megfelelő beállításban nagyon professzionális hatást kelt.



És mit csinálj a lábaddal?

  1. Helyezd át a testsúlyodat az egyik lábadról a másikra. Ezzel nagyon egyszerűen érhetsz el szép testtartást.
  2. Lábak keresztbe! Csak legyen a két lábad egymás mellett, majd az egyiket indítsd el előre és kicsit keresztbe a másik elé. Ez a póz olyan klasszikus, ami sosem megy ki a divatból.
  3. Maradj mozgásban! A lábak akkor a legtermészetesebbek, amikor mozgásban vagy, ezért érdemes sétálgatni is. Előtte azért egyeztess a fotósoddal, hogy tudja, hogy mozogni fogsz.
  4. Egyik láb felhúzva: Ezt a pózt ülve és állva is megkreálhatod, csak annyi a lényeg, hogy mindig a kamerától távolabb eső lábadat húzd picit feljebb. Ez a póz nagyon szép íveket eredményez a teljes alakos képeknél.
  5. +1 tipp: Válassz kényelmes, rugalmas nadrágot! Egy feszülős, szűk nadrágban sok póz szinte egyáltalán nem kivitelezhető, ezért mindig legyen nálad egy rugalmasabb, lazább darab!



Konkrét pózok másolása - NO GO


Az inspirálódás fontos és hasznos dolog a fotózás előtt, hiszen segíthet tisztázni az elképzeléseidet, rájönni arra, hogy mit is szeretnél majd a portré fotózásod során megvalósítani. Vigyázz azonban, hogy a fotózás során ne arra törekedj, hogy egy-egy pózt tökéletesen lemásolj, inkább hagyd, hogy vezessen a fotósod, és együtt találjátok meg, mi az, ami a számodra legelőnyösebb.


Reméljük, hogy segítségedre lesznek ezek a tippek, és egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy a kamera elé állva ne izgulj, hanem inkább élvezd minden pillanatát! Hidd el, amikor már ott vagy, sokkal könnyebb az egész, mint gondolnád!

Bejelentkezés
Ha még nem regisztráltál, add meg az e-mail címed a regisztráció megkezdéséhez.
E-mail cím
Regisztráció
E-mail cím *
Telefonszám
Vezetéknév *
Keresztnév *
Jelszó *
Jelszó megerősítés *
Elfelejtetted, vagy módosítanád a jelszavadat?
Add meg az email címedet, amivel regisztráltál! Küldünk neked a jelszó megváltoztatásához egy linket.
E-mail cím
Új jelszó létrehozása
Jelszó
Jelszó megerősítés